Tangga & air...

>> Sunday, December 14, 2008

Just another experiment by me...lebih kurang mcm same photo but different effect lah...Gambar ni aku tembak masa kat ujung jeti kat Tg Piai ari tu...why I shot this pic? No reason..just for the sake of snapping photos..actually pastu dah terlupa pasal gmbr ni tapi bila tgk semula & belek2 satu persatu gambar2 coti2 kat Tg Piai dlm laptop..gatal tgn pulak nak edit gmbr ni..hehehe...

Gambar asal: maklumlah pantai nye kan paya bakau, jgn harap nk tgk air lautnye biru...

Effect 1: simple jek..itam putihkan gmbr ni....
(wat double layer, layer bawah itamkan, layer atas wat luminosity...)

Effect 2: pun pakai 2 layer jugak...layer bawah guna filter>artistic>fresco (kalau tak silap lah, dah lupe)..pastu layer atas tu overlay kan dia..jadilah mcm ni....


Amaran:

Side effects bila dah reti guna photoshop atau software edit gmbr yang lain:
(mcm aku yg beginner ini....)

1. tgn gatal nak meng"edit" jer!(bila selesai photoshoot)
2.mata berpinar atau mata merah(lame sgt ngadap skrin!)
3.sakit kepala atau geram bila hasilnya tak seperti diharapkan (kene buat semula..)
4.senyum sorang2 dpn komputer/laptop bila dah dapat hasil yang dikehendaki (hehehehe...)

12 comments:

Mogen Ali Rico December 14, 2008 at 7:19 PM  

yeahhh..terus dan terus mengedit. pastu tulis pakai effect ape nanti leh buat reference nanti..yeye..

( bilalaa photoshop yang download nie nak siap yer..nie laa bahana tak nak beli software oiginal.uhuk uhuk)

CatlinaFly December 14, 2008 at 7:49 PM  

hehe..actually bila nak edit ni, hentam jelah effect ape pun,janji kene dgn selera & mata tn punye....kalu tak jadi, buat je semula..tak de sape nak marah pun kalau kite try byk2 kali :)

yong December 14, 2008 at 11:30 PM  

masa mula2 terjebak dgn edit m,engedit guna PS, mmg addicted kejap! siang mlm pagi ptg edit gambor aje kejenya...

tapi bila dah lama2 ni..pikir 8 kali bila nak edit gmbr dgn ps!

:)

Dodon December 15, 2008 at 7:45 AM  

Wow dramatic laa tangga + air tu.. kalau dpt mandi best tu.. :)

Daddy Cool December 15, 2008 at 8:03 AM  

Ahaks...jangan le kata begtu...malu lak daddy!

DrSam December 16, 2008 at 10:22 AM  

Salam,

Such a simple subject, but with some creativity and ingenuity can become a stunning masterpiece.

Nice piece of work.

jus call me ida.. December 17, 2008 at 1:21 PM  

rajin nyaaa catlina.. cantik gambar nya..

Galuh Cendra Kirana December 18, 2008 at 1:43 PM  

Sis, (angkat tangan!) samer tak step dier kalo saye nak try edit guna Microsoft Digital Edit Pro 10? Nak gak hasil effect macam ni..sayer ader CSS2 tapi otak lembab gilew la nak paham dier..uhuuuhuk. (sebenornye baru sgt nak belajar ni)Nak gamba cantik mcm sis tuu jugak...nakkk sisss..cantikkk!! Terror la Sis Cat..

CatlinaFly December 18, 2008 at 6:54 PM  

err...galuh..minta maaf la..sy tau guna photoshop jer..yang lain tak retiii...:) penah dengar gak pasal corel draw, hubby kate beza sikit tp same je kegunaan dia utk edit gmbo jugak...

Chekgu BaniHassim December 22, 2008 at 3:31 PM  

learning thru xperience..ok la tuh...
skg pakai CRT monitor ke lcd??
kalau nk kurangkan radiasi, kurang saket mate, pakai la lcd..

less space pun ye gak..
by the way, keep on learning..

skatype December 22, 2008 at 10:18 PM  

salam blogger..
sis sifoo.
wow.
mmg hbat..
css yg power.
trunkn skill 2 skit kat saya ne..
dak bru nk stat blaja..
nyway..
pic tngga n air nie.
simbolik sgt..

Raziff Lokman October 24, 2009 at 9:38 AM  

..syok jugak pandai editing ni ya..barulah syok ambik gambar...menarik!

Post a Comment

Pesananku

Blog ni gunakan bahasa rojak & juga short forms..harap maafkan sy.Gaya bahasa yang digunakan, ikut mood entry,mood gambar dan juga mood orangnye..heheh..
Blog Widget by LinkWithin

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP