Ya , kami perabih duit lagi..yeayyy!!!

>> Tuesday, June 1, 2010





Ada cerita di sebalik pembelian lens 50mm Nikon ni.Memang dah lama berhajat nak beli tapi masa tu masih nak adapt dgn pengetahuan photography yang makin byk sy belajar, makin byk rupanya saya perlu tahu..jadi sebelum ni, guna kit lens sahaja dah memadai.Dan bila kit lens dan juga telephoto lens tidak mencapai apa yang sy kehendaki dalam potrait photography, maka setelah 2 tahun kami memiliki DSLR, barulah kami membuat keputusan membeli 50mm.Itupun setelah berbincang dgn beberapa rakan yg mempunyai minat yg sama.Bukannya kit lens dan telephoto lens itu tak bagus, tapi tiap2 lens(dan kamera) ada kelebihan dan kekurangannya.
Maka bermulalah pencarian lens 50mm ni.Mulai minggu lepas, kami dah survey di Kluang, harganya lingkungan RM450++.Hampir hendak membeli yang ini kerana fikirkan kedainya agak dekat,tetapi saat2 akhir,kami membuat keputusan utk survey lagi.Di JB, kami ke Plaza Angsana pula.Kedai pertama mengatakan harga RM480 adalah harga paling murah bagi lens ni, tapi kami rasa mcm ditipu pula.Ada kawan2 memberitahu, lens tu berharga bwh dari RM400.Setelah pusing2 di Plaza tu, maka jumpalah juga dgn lens yg dihajati, di kedai kedua dengan harga yang agak memuaskan hati iaitu RM360 sahaja!Pengajaran di sini, kita hendaklah survey beberapa kedai, sebelum membeli sesuatu barang.Agak terkedu juga sebab di kedai ini, harga D90 kurang RM100++ dari yang kami beli di Kluang!(gulp..byk juga boleh dibeli dgn RM100 tu..hadoi...bukan rezeki kamilah tu)
Antara cubaan2 pertama (yg agak merapu )menggunakan lens ini...(on D90):





8 comments:

desire June 1, 2010 at 9:19 AM  

Murahnya..kalau kat KL leh dpt tak harga tu?

CatlinaFly June 1, 2010 at 10:37 AM  

desire: hehehe tak sure la kat KL ni..tapi kat JB memang murah :)..kat online pun tak dapat rm360 tau

desire June 1, 2010 at 10:42 AM  

tu la pasal...kat KL xdpt harga tu..murah tu..

CatlinaFly June 1, 2010 at 3:01 PM  

desire: nak kirimkan pon, sy jarang gi angsana tu hehehe..:)sy di kluang ni..cuba survey kat bangi(kompleks pkns)

Daddy Cool June 1, 2010 at 11:07 PM  

"Agak terkedu juga sebab di kedai ini, harga D90 kurang RM100++ dari yang kami beli di Kluang!"

SERIUS KE CAT?????! BAGITAU LA HARGA SEBENARNYA....KECUR AIR LIUR DENGOR!!!!

chekgu BaniHassim June 2, 2010 at 1:30 PM  

huhuh..
dah bertambah lens dah...
good improvement...

sy bru berangan2 je nk ade body...
takpe laa...
akan dtg nnti...

kalau tak kesah, brape ek cat bli body d90 tuu??
kat mane??

dilaOHdila June 2, 2010 at 10:27 PM  

wah bestnya doc cat dah dapat Idaman tu. lagi shuntek BOKEH eein tu nanti. eein dah besar dah...pandai bergaya

CatlinaFly June 3, 2010 at 6:06 AM  

daddy cool: heheh sy dah jwb kat blog daddy ye..

chegu bani hashim: sy jawab kat blog cikgu ye

dilla: tq dilla.pandai posing?itu pun lepas jenuh mengejar nak rakam aksi2 dia tu dila :) budak ni hyper aktif!

Post a Comment

Pesananku

Blog ni gunakan bahasa rojak & juga short forms..harap maafkan sy.Gaya bahasa yang digunakan, ikut mood entry,mood gambar dan juga mood orangnye..heheh..
Blog Widget by LinkWithin

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP