Farm sceneries Part II

>> Tuesday, February 3, 2009

Her name is Maria....
I need to cool down..it's too hot!

Hello there..

Sedikit fakta tentang kuda...kuda ada 3 jenis lah secara amnya..

1.kuda yang sebetul2 kuda (seperti baka Thoroughbred dan Arab) biasanye setinggi 14hands ke atas yang diukur dari withers(atas bahu kuda) - bukan ukur dari kepala ...hingga ke tapak kaki...pehh kalau kuda purebred mmg tinggi tau...nak pakaikan head collar dia pun kite jadi terlompat2..

1 hand = 4 inci = 10cm

2.kuda padi/pony : tinggi dia kurang dari 14 hands..

3.kuda bonzai /miniature pony : tinggi dia..alah..setakat pinggang Catlina ni je ha..comel sgt..kalau kat sini, ade 2 ekor je (sepasang), yang jantan name Mus , betina nama Ginger..Mus agak nakal tapi sekarang dia dah tua(15-16 tahun)...so tak berapa aktif sgt dah...Ginger tua sikit dari Mus, dan pemalu..susah nak amik gmbr dia dgn cantik..sebab dia mesti lari2 nak nyorok..

It's been quite a long time I haven't ride a horse..I plan to..but after pantang lah Insya Allah.....utk slimkan badan semula hehehe :) nak ajak Cg Fly sekali!

29 comments:

Dodon February 3, 2009 at 11:58 AM  

eh bila ko amik pic kuda tu?..

en_me February 3, 2009 at 12:08 PM  

interesting.. kandang kuda katnerr nih akak cat tewww..

salammz dr me dikejauhannnns..

CatlinaFly February 3, 2009 at 12:16 PM  

prebet sabu: bukan keduk2..kedekuk kedekuk kedekuk! :P

dodon; mase aku on duty minggu lepas..ala..yg keje ari sabtu tuko dgn ko tu..ko amik ahad..tapi nk amik gmbr clydesdale tak dapat2 sbb dilepaskan ke padok yg jauh..kete susah nak masuk..

en_me:kat tmpt keje sy ...,nk dtg melawat buleh tapi kene ade pegawai sini escort u kalau u nak masuk sbb ladang ni kwsn larangan bg org luar actually..kecuali dgn kebenaran big boss...atau dtg ramai2 buat lawatan pun buleh, janji ade hantar surat rasmi to dr dodon yg kat atas nie ha..hehehe dr dodon ni my senior officer kat sini

BabyAlden&Mama February 3, 2009 at 1:47 PM  

enchem nya en.Horse tu.. leh kim slm.. hikhikk, kedekuk kedekuk kedekuk..
nice Photos.

Linda Latip February 3, 2009 at 4:38 PM  

kuda..i was in equatrianclub back in the uni's. Bljr la sume ni..interesting jgk..skrg pn duk dkat dgn equine park..sna sni kuda haha..

Rui February 3, 2009 at 8:53 PM  

wahhh, smart giler gamba kuda 'Hello There' tu.. very detail!

mr & mrs fLy banyak produce gambar best2 laa, keep up the good work !! :D

CatlinaFly February 4, 2009 at 8:45 PM  

mama hope: heheh..kedekuk kedekuk belakang umah aje jom!kite "belasah "kude padi cik mat tantowiiii jiran kite tu yiiihaaaaa!!!hehehe aku dah lame geram dgn kuda dia tu..hehehe (ps: pas diriku bersalin lah yer..skrg tak bleh..u dgn alden buleh!..)

CatlinaFly February 4, 2009 at 8:48 PM  

linda latip: :) same here..dikelilingi kuda, lembu, kamben2,rusa..hehe kekadang mlm2 babi hutan pun berkeliaran tapi tak kacau org lah..dgn anak2 dia yg belang2 kiut2 gitu eheh..

nordee February 6, 2009 at 9:13 PM  

wah....jelesnya...gambor lawa-lawa...

dilaOHdila February 8, 2009 at 4:59 PM  

doc cat
yang ada rambut tu cun aaaa
pandai pulak dia fokus kat kamera yer doc

Kasturi February 10, 2009 at 11:32 AM  

amboi nak bersanding sekali lg?ajk le abg wt kt umh..main kawin cm bdk2 tuh..haha..saye suke le gmbo kuda nie..nt nak cr gak le kuda..jeles la..haha

sherrina February 11, 2009 at 12:15 PM  

penah naik kuda skali je, pastu tak naik dah...kesian kat kuda.

CatlinaFly February 11, 2009 at 4:50 PM  

nordee: tq..

dila: kebetulan dia tgh pndg straight kat sy..cpt2 sy snap! :)

kasturi: tu lah masa dia jalan2 30 hari mencari diri, tak nak cari kami kat kluang :) bukan kuda je, rusa, lembu, kamben pun adooo...

sherry: :)

DrSam February 11, 2009 at 8:36 PM  

foto cantik, fakta menarik.

d h a n i February 12, 2009 at 12:19 AM  

Thanks for the prologue comment. Btw, u have nice set. Seronok tengok~ keep up :)

kuizikel February 13, 2009 at 5:26 PM  

cat, awat lama tak updet blog.. ingat dah bsalin ..heheheh...

updet la.........................

CatlinaFly February 14, 2009 at 10:49 PM  

dang salat: later i link u ok..thanks singgah sini..

dhani: tq :)

CatlinaFly February 14, 2009 at 10:52 PM  

kuizikel: hehehe rindu ke..kuheh kuheh..belum bersalin lagi..due dlm 5 minggu lagi..terbatas sikit pergerakan skrg..cepat penat..semput hnsh hnsh..nak amik gambr kene ade stamina sbb nak kene berdiri lame, jalan2 lagi hehehe...sy byk berehat sekarang kalau time tak keje..ade masa sy update k..(kalau larat...)

Mogen Ali Rico February 16, 2009 at 12:21 AM  

waaa...kuda yang cantik..kuda yang manis..kuda yang manja..neng nengg nengg neng nenggg

CatlinaFly February 16, 2009 at 4:59 PM  

mogen: tgh bygkan mogen nyanyi sambil naik kuda..kedekuk kedekuk! hehehe

Al Khalifah February 19, 2009 at 12:18 AM  

Keep up the good work! KUDOS! to kuda? of course the photographer...

CatlinaFly February 19, 2009 at 9:11 AM  

al khalifah: kudos to the kuda jugak la..no kuda..no gambar hahahaha.. :)

YANZ February 19, 2009 at 6:36 PM  

oh, so pretty the ponies =D

CatlinaFly February 20, 2009 at 11:59 AM  

yanz!lamenye u tak singgah sini! :) take care yeah!

FARIE April 2, 2009 at 12:51 PM  

hah!! bonzai?
name pn dh tau kemetot..
nice pics..

Post a Comment

Pesananku

Blog ni gunakan bahasa rojak & juga short forms..harap maafkan sy.Gaya bahasa yang digunakan, ikut mood entry,mood gambar dan juga mood orangnye..heheh..
Blog Widget by LinkWithin

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP